Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η καταγγελία σε βάρος της Ειρήνης από τον πρώην σύντροφό της πακιστανικής καταγωγής, έγινε στα μέσα Ιανουαρίου του 2023. Όπως περιέγραψε ο άνδρας στις Αρχές, όλα συνέβησαν όταν εκείνος και η Ειρήνη βρίσκονταν στο σπίτι της τελευταίας. Κάποια στιγμή ο 33χρονος πήγε στο μπάνιο και τότε, όπως καταγγέλλει, η Ειρήνη βρήκε την ευκαιρία και του πήρε από το παντελόνι 4.000 ευρώ.
Στη συνέχεια η 24χρονη έφυγε από το σπίτι της και κινήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η εμπλοκή σε κύκλωμα με απάτες
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες Πέμπτη, η Ειρήνη είχε κατηγορηθεί ως εμπλεκόμενη σε δίκτυο απατεώνων που είχε ως κύριο μέσο δράσης την υποκλοπή τραπεζικών δεδομένων και τη μεταφορά χρημάτων μέσω «μουλαριών». Ο ρόλος της στο κύκλωμα ήταν ουσιαστικά να εκχωρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά της με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η Ειρήνη Μουρτζούκου φέρεται να είχε παραχωρήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς της για τις συναλλαγές της οργάνωσης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα πρόσωπα από τα Δωδεκάνησα, που φέρονται να συμμετείχαν με παρόμοιο τρόπο.
Η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αριθμούσε συνολικά 155 μέλη, λειτουργούσε από τα μέσα του 2022, με τα κέρδη της να ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί 24 άτομα, ενώ η έρευνα αποκάλυψε τουλάχιστον 670 περιπτώσεις απάτης σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο συντονιζόταν από έναν βασικό πυρήνα 25 ατόμων, ενώ υποστηριζόταν από περισσότερα από 130 περιφερειακά μέλη, που συμμετείχαν είτε μόνιμα είτε περιστασιακά.
Σημαντικό ρόλο στη δράση της οργάνωσης έπαιξαν περισσότεροι από 1.200 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι παραχωρούσαν πρόσβαση στα μέλη της εγκληματικής ομάδας με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή. Αυτοί οι «δικαιούχοι», γνωστοί ως «money mules», διευκόλυναν τη μεταφορά και εκταμίευση των χρημάτων από τους λογαριασμούς των θυμάτων.
Οι απάτες στις οποίες εμπλέκεται η Μουρτζούκου
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ η Ειρήνη Μουρτζούκου εμπλέκεται σε δύο περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης που «κόστισαν» στα θύματα συνολικά 52.000 ευρώ
- Η πρώτη υπόθεση εκτυλίχθηκε το απόγευμα της 19ης Μαϊου 2022 όταν άγνωστος κάλεσε έναν κάτοικο Αμαρουσίου που είχε καταχωρήσει αγγελία πώλησης αυτοκινήτου σε ιστοσελίδα. Ο ανυποψίαστος άνδρας έστειλε στον άγνωστο απατεώνα τον αριθμό IBAN του λογαριασμού του για την κατάθεση προκαταβολής και στη συνέχεια έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη διεύθυνση www.eurobankwebsite@gmail.com, με φερόμενο αποστολέα τράπεζα, στο οποίο υπήρχε το λινκ eurobank7.godaddysites.com που οδηγούσε σε μια πλαστή ιστοσελίδα που προσομοίαζε με τράπεζας. Εκεί το θύμα της απάτης συμπλήρωσε τα διαπιστευτήρια εισόδου και γνωστοποίησε τους κωδικούς μιας χρήσης OTP, με αποτέλεσμα οι άγνωστοι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση και να προβούν σε μεταφορά πέντε εμβασμάτων συνολικού χρηματικού ποσού 35.000 ευρώ σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς
-Η δεύτερη υπόθεση εκτυλίχθηκε το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 2022 με θύμα μια ελεύθερη επαγγελματία από την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για αγορά προϊόντων. Αφού η γυναίκα γνωστοποίησε τους αριθμούς IBAN λογαριασμών που διατηρούσε σε τέσσερις τράπεζες, έλαβε τέσσερα SMS με τα ψεύτικα λινκ eurobankergasias.godaddysites.com, winbankweb-gr.godaddysites.com, ibank- nbg-gr.godaddysites.com και securealphabankgr.godaddysites.com. Αφού πάτησε στα λινκ, η γυναίκα μεταφέρθηκε σε ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών στις οποίες συμπλήρωσε τα διαπιστευτήρια εισόδου και γνωστοποίησε τους κωδικούς μιας χρήσης OTP, με αποτέλεσμα οι άγνωστοι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση να και να προβούν σε μεταφορά τεσσάρων εμβασμάτων συνολικού χρηματικού ποσού 16.980 ευρώ.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1562322/proin-sudrofos-tis-mourtzoukou-tin-katiggeile-gia-klopi-4000-euro/