Με βάση το Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης καιρού ECMWF, οι αντικυκλωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και την χώρα μας, θα αποτελούν παρελθόν από την προσεχές ΣΚ, ανοίγοντας την πόρτα για κάθοδο πιο ψυχρών αερίων μαζών προς την Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών.
Από πότε αλλάζει ο καιρός
Με την ανατολικότερη κίνηση αυτών των χαμηλών βαρομετρικών, θα επηρεαστεί και η Ελλάδα, με βροχές σε αρκετά διαμερίσματα της χώρας, από την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, με στροφή των ανέμων από νότιες διευθύνσεις και φαινόμενα αρχικά στα δυτικά τμήματα.
Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επεσήμανε ότι «πάνω από έναν μήνα κατάφερε το πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων να αντέξει και να κλείσει το δρόμο στις κακοκαιρίες, με αποτέλεσμα την έντονη ανομβρία στη χώρα μας, που μας έφερε στο νου εικόνες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου και τότε η χώρα μας βίωσε ένα έντονο – παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας – ανομβρίας. Το μόνο που θύμιζε την απομάκρυνσή μας από τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν οι βοριάδες και η πτώση της θερμοκρασίας που αυτοί προκάλεσαν αν και στην αρχή της δράσης τους η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που τους προκαλούσε θύμιζε μελτέμια του 15Αύγουστου».
Και πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «ίσως να μην στεκόμασταν τόσο σε αυτό το διάστημα της ανομβρίας, μιας και αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα εντοπίσουμε αρκετά όμοια διαστήματα. Αυτό όμως που μας κάνει να τονίζουμε τόσο αυτή την άνυδρη περίοδο, είναι η απουσία του προηγούμενου φθινοπώρου – χειμώνα, όπου δυστυχώς αφήσανε μεγάλο υετικό κενό πίσω τους, τόσο λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, αλλά κυρίως της απουσίας χιονοπτώσεων στα βουνά μας και τα οποία χιόνια κατέχουν πρωταρχική θέση στην πυραμίδα του υδροφόρου ορίζοντα. Για τη συνέχεια, η καιρική σελίδα φαίνεται να γυρίζει με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία να αλλάζει, μιας και ο αντικυκλώνας φαίνεται να αποδιοργανώνεται αρκετά τα επόμενα 24ωρα, δεχόμενος συνεχώς πιέσεις από ψυχρότερο αέρα που εισβάλει από τα ανατολικά βορειοανατολικά κράσπεδά του. Την Κυριακή θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε τα πρώτα σημάδια την αλλαγής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ενώ από τις πρώτες ημέρες της άλλης εβδομάδας θα αρχίσουν να μας έρχονται και οι βροχές. Η δυτική Ελλάδα σε πρώτη φάση θα βρεθεί στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων, ακολουθώντας στη συνέχεια και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα. Ας ελπίσουμε, αυτή η αλλαγή να έχει διάρκεια και να μην μας φέρει καταστροφικές βροχές μιας και ο Νοέμβριος φημίζεται για τις επικίνδυνες βροχές του πόσο μάλλον όταν οι θάλασσές μας κρατούν αρκετά μεγάλα ποσά θερμότητας».
Στο μεταξύ, μέσω ανάρτησης στο Facebook, o Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για τον καιρό των επόμενων ημερών, κάνοντας λόγο για βροχές και κρύο.
Όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ:
«Αλλάζει ο καιρός από βδομάδα
Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΜΥ το σκηνικό του καιρού αλλάζει από βδομάδα στη χώρα μας με βροχές, κυρίως στα δυτικά τα κεντρικά και τα νότια. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση.
Σημειώνουμε ότι μέχρι την Κυριακή παρότι έρχεται ανώτερο οπισθοδρομούν χαμηλό από τα ΒΑ με αρκετά ψυχρές μάζες, δεν είναι ικανό να προκαλέσει ικανοποιητικές βροχές στη χώρα μας. Αντίθετα, οι διαδοχικές διαταραχές (troughs) στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στα 500hPa) τη Δευτέρα και Τρίτη που έρχονται με δυτικό ρεύμα από την Κεντρική Μεσόγειο, θα προκαλέσουν αρκετές βροχές.
Στο βίντεο η προοπτική του καιρού μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, που φτάνει και η γενική πρόγνωση του καιρού από την #ΕΜΥ. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ίσως έχουμε χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα στις κορυφές των βουνών τη Δευτέρα, όχι όμως σημαντικές και αξιόλογες».
Πηγή: http://www.enimerotiko.gr/kairos/klearchos-maroysakis-katevaste-ta-cheimoniatika-agrieyei-o-kairos-analytika-pote-amp-poy-tha-echoyme-entono-kryo/