Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στον υπολογισμό του Πάσχα από την στιγμή του καθορισμού του, σε σημείο που θα πέσει στο πάρα πολύ μακρινό μέλλον μέσα στο καλοκαίρι.
Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα κατά την ημέρα της Πανσέληνου που γινόταν μετά την εαρινή ισημερία και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε μετά το Εβραϊκό Πάσχα, η Α’ Οικουμενική σύνοδος που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. καθόρισε τον παρακάτω συνοδικό κανόνα:
Το Πάσχα θα εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την Πανσέληνο, η οποία συμπίπτει ή έπεται της εαρινής ισημερίας.
Έτσι ποτέ δεν συμπίπτει το Εβραϊκό με το Χριστιανικό Πάσχα.
Για τον καθορισμό του Ορθοδόξου Πάσχα η εαρινή ισημερία, δηλαδή η ημερομηνία που η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με την διάρκεια της νύχτας, υπολογίζεται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό ημερολόγιο) το οποίο όμως έχει αστρονομικά σφάλματα.
Αντίθετα οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί ορίζουν την ημερομηνία της εαρινής ισημερίας σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και αυτή η ημερομηνία είναι η 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζουν το Πάσχα από 22 Μαρτίου μέχρι 25 Απριλίου.
Τα σφάλματα του Ιουλιανού ημερολογίου έναντι στο Γρηγοριανό, τοποθετούν την εαρινή ισημερία στις 28 Μαρτίου, οπότε αν πέσει Κυριακή, το Πάσχα θα εορτασθεί στις 28+7 δηλαδή στις 4 Απριλίου.
Έτσι οι Ορθόδοξοι γιόρταζαν το Πάσχα από τις 4 Απριλίου και μετά, ενώ το αργότερο που έχει πέσει έως τώρα σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς είναι η 8η Μαΐου.
Οι ακραίες αυτές ημερομηνίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Το τελευταίο Πάσχα που έπεσε στις 4 Απριλίου ήταν το 2010 κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ ξανά τόσο νωρίς. Το επόμενο πιο πρώιμο Πάσχα θα είναι το 2105 στις 5 Απριλίου, το οποίο και θα είναι επίσης το τελευταίο, ενώ το 2200, Πάσχα θα έχουμε στις 6 Απριλίου που κι αυτό με τη σειρά του θα είναι το τελευταίο.
Αντίστοιχα το πιο πρόσφατο όψιμο Πάσχα στις 8 Μαΐου, ήταν το 1983, το επόμενο θα είναι το 2078 και το 2173 θα πέσει για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου.
Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό... 2610 θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές το Πάσχα στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου!
Όλα αυτά, αν η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα...
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/1518268/pasxa-kai-omos-tha-souvlisoume-kalokairi-pote-peftei-ioynio