Ο Μαρκ Ζούκερµπεργκ αναµένεται να διώξει άλλους 4.000 υπαλλήλους, πέρα από τους 6.000 που έχει απολύσει ήδη.
H Coinbase απέλυσε 1.100 άτοµα, η Netflix µειώνει προσωπικό, ενώ τα «παιχνίδια» του Ελον Μασκ για περισσότερα προσωπικά κέρδη προκαλούν απανωτούς σεισµούς στην κοιλάδα των τεχνολογικών θαυµάτων.
«Αυτό που περνάμε αυτή την περίοδο είναι η χειρότερη φάση στην πρόσφατη ιστορία για την εταιρεία», δήλωσε μόλις την περασμένη βδομάδα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ προκαλώντας σεισμό σε όλη τη Silicon Valley. Αντίστοιχα ανατριχιαστικές είναι οι προβλέψεις του για μαζικές απολύσεις που απειλούν τον αλλοτινό παράδεισο του Πάλο Αλτο, «τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αν συνεχίσει αυτή η αντίστροφη πορεία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο παντοδύναμος ιδρυτής του Facebook-Meta.
Σύμφωνα μάλιστα με το τελευταίο ρεπορτάζ των «New York Times», το οποίο συνοδεύεται από εκτενή παράθεση στοιχείων για τσουνάμι απολύσεων που έχουν ήδη συνταράξει τον τεχνολογικό τομέα, μόνο η επιχείρηση του Ζούκερμπεργκ αναμένεται να διώξει άλλους 4.000 υπαλλήλους, πέρα από τους 6.000 που έχει απολύσει ήδη, καθώς το αρχικό σχέδιο προβλέπει μείωση προσωπικού που αγγίζει ή και ξεπερνά τους 10.000. Ηδη ένας από τους απολυμένους της εταιρείας φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχει παγώσει το σχέδιο των προσλήψεων, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και ο κύκλος των απολυθέντων καθώς, όπως δήλωσε σε διαδικτυακή online συζήτηση ο Ζούκερμπεργκ: «Πάρα πολύς κόσμος δεν χρειάζεται να βρίσκεται πια στην εταιρεία». Και αυτή είναι μόνον η αρχή.
Οι μαζικές απολύσεις στη Silicon Valley δεν οφείλονται μόνο στο προβληματικό χρηματιστήριο της τεχνολογίας και του κρυπτονομίσματος, το οποίο είναι ούτως ή άλλως ασταθές -μόνο η Coinbase, μια πλατφόρμα συναλλάγματος για κρυπτονομίσματα, αναγκάστηκε να περικόψει το 18% του ενεργού δυναμικού της, δηλαδή 1.100 άτομα-, αλλά και στην αλλαγή των συνηθειών των χρηστών μετά την καραντίνα. Τόσο λόγω ανοίγματος των καταστημάτων όσο και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι online αγορές έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα κορυφαίες εφαρμογές που εξυπηρετούσαν αυτό τον σκοπό, όπως η αμερικανική Stitch Fix, να αναγκαστούν σε περικοπές.
Για ανάλογους λόγους αναγκάστηκε να διώξει υπαλλήλους και το Netflix, ενώ πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στους εκδοτικούς οίκους, που είδαν τις εφαρμογές τους να έχουν τεράστια ζήτηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα το ενδιαφέρον του κοινού σχεδόν να εκμηδενίζεται. Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα live streaming σωματικής άσκησης, τα προϊόντα γυμναστικής και αντίστοιχες τέτοιες διαδικτυακές εταιρείες. Σύμφωνα με το Renaissance IPO Index οι εφαρμογές έχουν χάσει περίπου το 60% της αξίας τους μέσα σε λίγους μήνες, κάτι σχεδόν τραγικό όχι μόνο για την οικονομία της τεχνολογίας αλλά για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.
Ακόμα και το Uber, που φάνηκε να χάνει παρά να κερδίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν κατάφερε να ισοσκελίσει την απώλεια. Oπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Aντερσεν, ένας από τους κορυφαίους επενδυτές και μετόχους στις εταιρείες του Μασκ, με συνολική συμβολή 400 εκατ. δολαρίων, «οι πραγματικά καλές εταιρείες διαθέτουν το διπλάσιο προσωπικό απ’ όσο έχουν πραγματικά ανάγκη ενώ οι κακές το τετραπλάσιο», αφήνοντας ένα σοβαρό υπαινιγμό για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει αναφορικά με τις απολύσεις.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1263930/apoluseis-upsilis-tehnologias-i-anergia-htupa-ti-silicon-valley/