Σε 40 λεπτά μαθαίνει κάποιος αν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό μέσω του άμεσου τεστ ανίχνευσης Covid-19, που στοιχίζει 45 ευρώ και πραγματοποιείται στα νοσοκομεία αναφοράς.
Στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο της χώρας, που δέχεται και τα περισσότερα περιστατικά κορωνοϊού, το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», εφαρμόζονται 2 τεχνικές για να επιβεβαιωθεί ή όχι η προσβολή από τον συγκεκριμένο ιό.
Η πρώτη μέθοδος που «τρέχει» το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου είναι multiplex PCR. Πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα είναι (ελάχιστος χρόνος χειρισμού του δείγματος, όλη η αντίδραση πραγματοποιείται στο σύστημα, χωρίς παρέμβαση του χειριστή) και ο χρόνος αποτελέσματος είναι της τάξης των 40 λεπτών ενώ η τιμή του φτάνει τα 45 ευρώ ανά δείγμα αναπνευστικού (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, βρογχικές εκκρίσεις, BAL). Το αργότερο εντός 1 ώρας δηλαδή από την στιγμή της εισαγωγής του δείγματος στο σύστημα οι κλινικοί γιατροί έχουν την απάντηση στα χέρια τους. Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας, το νοσοκομείο ήδη παρήγγειλε επιπλέον 510 tests αυτού του είδους.
Στο «Σωτηρία» πραγματοποιείται και άμεσο τεστ ανίχνευσης Covid-19 σε βιολογικά δείγματα (ρινικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα) με μοριακή μέθοδο RT-PCR συμβατή με υπάρχοντα εξοπλισμό του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Το σύστημα αυτό είναι επίσης κλειστό (ελάχιστος χρόνος χειρισμού του δείγματος, όλη η αντίδραση πραγματοποιείται στο σύστημα, χωρίς παρέμβαση του χειριστή) ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα ως 4 εξετάσεις. Ο χρόνος αποτελέσματος είναι 40 λεπτά και η τιμή ανέρχεται στα 67,5 ευρώ (65 ευρώ το αντιδραστήριο και 2,5 ευρώ ο στειλεός). Το εργαστήριο πρόκειται να παραλάβει άμεσα επιπλέον 400 tests αυτής της μεθόδου.
Το μικροβιολογικό εργαστήριο του «Σωτηρία» θα παραλάβει και 800 tests άμεσης ανίχνευσης φορείας πολυανθεκτικών μικροβίων, η οποία δίνει αποτελέσματα ακριβή και αξιόπιστα ταχύτατα (εντός 2 ωρών από την άφιξη του δείγματος στο εργαστήριο), με μοριακή ανίχνευση γονιδίων αντοχής.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του εργαστηρίου, «οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά Gram(-) μικρόβια, MRSA, καθώς και ανθεκτικούς στα γλυκοπεπτίδια εντερόκοκκους κυρίως στους ασθενείς της ΜΕΘ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις βαρέως πασχόντων, σχετίζονται με υψηλή θνητότητα και θνησιμότητα, με παρατεταμένη νοσηλεία καθώς και με χορήγηση αντιβιοτικών ευρύτατου φάσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένης της διεθνούς επιταγής για ‘αντιμικροβιακή επιστασία’ (antibiotic stewardship), το Μικροβιολογικό Εργαστήριο εφαρμόζει στο Νοσοκομείο τη μελέτη φορείας ασθενών ΜΕΘ και ΜΑΦ, σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς των Μονάδων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η πανδημία Covid19, οδηγεί στη ΜΕΘ, σημαντικό αριθμό ασθενών με βαριά κλινική συνδρομή, που επιβαρύνεται από επιλοιμώξεις με πολυανθεκτικά μικρόβια. Η συνύπαρξη των δύο λοιμώξεων μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς και η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση κρίνεται απολύτως κρίσιμη. Η γνώση της μικροβιακής φορείας των ασθενών και ύπαρξης πιθανών γονιδίων αντοχής κρίνει και τη χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής».
Πηγή: http://www.protothema.gr/koronoios-live/article/990731/koronoios-oi-tehnikes-kai-oi-times-tous-pou-efarmozei-to-sotiria-gia-tin-anihneusi-tou-iou/