Στο πάρκο Νηρηΐδων, δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργήθηκε ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων.
«Η Αθήνα είναι μία σύγχρονη, δυναμική μητρόπολη. Είναι μία πόλη ανοιχτή, ανοιχτή σε νέες ιδέες, έτοιμη να προχωρήσει μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα και βεβαίως είναι μία πόλη εξαιρετικά υπερήφανη για το λαμπρό παρελθόν της, όσο είναι και υπερήφανη για το δυναμικό παρόν της.
Είναι, λοιπόν, μία πόλη που επενδύει πάρα πολλά στην εξωστρέφεια», σημείωσε στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Ο ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της JT International Hellas και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας, αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο της πόλης. «Πιστεύουμε πάρα πολύ στν διπλωματία των πόλεων, στη διπλωματία των λαών και επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος διότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα στη σύσφιξη των σχέσεων δύο αρχέγονων πολιτισμών, δύο πολιτισμών που οι ρίζες τους χάνονται στην ιστορία, δύο λαών που παρότι μας χωρίζει μία πολύ μεγάλη γεωγραφική απόσταση αισθανόμαστε πολιτισμικά πως συνδιαλεγόμαστε και πως συνομιλούμε», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.
Για την κατασκευή του ιαπωνικού κήπου απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα αλλά και μπάζα, τα οποία παράνομα εναπόθεταν τα εργοτάξια της Μιχαλακοπούλου στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, μεταφέρθηκαν 350 κυβικά γόνιμο έδαφος, δημιουργήθηκαν μικροί λόφοι για να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια και φυτεύτηκαν 50 δέντρα και 3.000 νέοι θάμνοι, μικροί και μεγάλοι, όπως εξήγησε ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την Ecoscapes, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του κήπου, ενώ έγινε μελέτη για τον κατάλληλο φωτισμό του χώρου.
Ο ιαπωνικός κήπος «συνδυάζει την αναζωογόνηση αυτού του χώρου πρασίνου με την ανάδειξη των στοιχείων της ιαπωνικής φιλοσοφίας και παράδοσης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας πως «είναι ένα νέο πάρκο το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη, 3,5 στρέμματα και δημιουργείται μία πράσινη όαση σε ένα πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο ιστό προσφέροντας, είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσετε όταν περιηγηθείτε το πάρκο, μία αίσθηση γαλήνης.
Τον κήπο συνθέτουν με έντονη βλάστηση και νερό διαφορετικές περιοχές, εφτά ζώνες, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας με μία ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς» συνδυάζοντας, ωστόσο, είδη τόσο από την ιαπωνική, όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι εξίσου βιώσιμο και εναρμονισμένο με το τοπίο.
«Οι ιαπωνικοί κήποι είναι ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.», επεσήμανε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Yasunori Nakayama), υπογραμμίζοντας ότι «παρ’ όλο που έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές, το μεταβαλλόμενο σκηνικό τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών ήταν πάντα αγαπητό από τους Ιάπωνες», καθώς σε αυτούς βρίσκουν «την ιδιαίτερη ομορφιά στις αλλαγές όλων των πραγμάτων που αντανακλούν το πέρασμα του χρόνου». Ο κ. Νακαγιάμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον δήμαρχο Αθηναίων για την υποστήριξη του project, αλλά και την JT International Hellas για τη «γενναιόδωρη» χορηγία της.
«Μία από τις αρχές των ιαπωνικών κήπων είναι να αντανακλούν την ιαπωνική παράδοση, με σεβασμό, όμως, προς το τοπικό κλίμα και σε αρμονία με τη φύση», ανέφερε ο κ. Νακαγιάμα, εξηγώντας ότι ο κήπος θα εξελίσσεται σταδιακά, καθώς οι εποχές προχωρούν, και ευχόμενος ότι μέχρι την άνοιξη ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας «θα έχει ολοκληρωθεί σε αρμονία με την πόλη και τους ανθρώπους της Αθήνας».
Σημειώνεται, ότι για τη δημιουργία του κήπου απομακρύνθηκαν όλα τα σκληρά υλικά και τοποθετήθηκαν περατά από το νερό υλικά, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα διάβρωσης από τις έντονες βροχές, όπως εξήγησε ο κ. Αντώνης Σκορδίλης. Ο ίδιος τόνισε ότι «στη διάρκεια των χρόνων, οι Ιάπωνες έχουν προσπαθήσει να αποδώσουν στον σχεδιασμό των κήπων τους τη γοητεία της ατομικής ανακάλυψης μέσω της περιπλάνησης στον χώρο. Θεωρούν ότι η ομορφιά αποτελεί ατομική αναζήτηση που αποδίδει συναισθήματα χαράς και συγκίνησης στους επισκέπτες των κήπων. Έτσι, οι ιαπωνικοί κήποι σε όλον τον κόσμο αποτελούν πολιτιστικούς και βοτανικούς θησαυρούς, οι οποίοι αποτίουν φόρο τιμής στις διάφορες περιόδους της ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας, στην παγκόσμια -ουσιαστικά- ιστορία».
Στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου του πρώτου ιαπωνικού κήπου της Αθήνας παρευρέθη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Πηγή: http://www.newsit.gr/ellada/dimos-athinaion-enas-iaponikos-kipos-sto-parko-niriidon-sto-pagkrati/3404785/?fbclid=IwAR19CxpESLp3OlKqgz8fbZcOF-SziEEaTwaowkkjyN6yS4eEvOJwc0JP0g4